Callens Vermeiren

Stamboom Callens - Vermeiren

We zijn begonnen aan deze stamboom met veel onbekenden en vragen. Wie waren onze echte grootouders. Hoe zag het leven er uit van de mensen van wie we afstamden. Waar hadden ze geleefd. Wat was het dat men ons verborgen hield. Hadden we onbekende familie?

Er waren vreemde geheimen bij me thuis: in het huwelijksboekje van mijn ouders was een gedeelte afgeplakt met blanco streepjes van postzegelvellen. In de doos familiefoto's werden sommige foto's haastig naar onder geschoven met vreemde opmerkingen en ontwijkende antwoorden. Wie waren die twee knappe meisjes op die foto? Waren die echt gestorven of woonden die echt diep in Frankrijk.

Op deze site onder 'verhalen bij de stamboom' vind je verhalen als leidraad bij de stamboom zelf. Dit is zowat het belangrijkste deel van deze site geworden. De verhalen zijn niet chronologisch en worden verder aangepast en aangevuld naarmate meer gegevens opduiken. Heel vaak zijn we verrast geweest door verbijsterende nieuwe ontdekkingen en onverwachte wendingen. Nieuwe gegevens worden steeds verder aangevuld. Fouten en voorbarige conclusies worden waar mogelijk verbeterd.

De stamboom zelf bevat meer dan 5.000 personen en behelst in hoofdzaak de families van de grootouders van Karlos Callens (Delorge, Deryckere, Baert, Delporte en bij uitbreiding Callens) en van Mag Vermeiren (De Vos, De Letter, Vermeiren en D'Huyvetter). Hij is voor iedereen raadpleegbaar via Geneanet.
Je kan de stamboom ook dowloaden via de downloadpagina in een formaat dat leesbaar is met de laatste versie van het gratis programma 'My Family Tree'.

familie Baert

familie Baert

Er is ook een hoofdstuk rond DNA en erfelijkheid. Daar worden ook de personen uit de stamboom besproken die we via een directe DNA-match konden aanwijzen nadat ze hun DNA lieten uitlezen.

Dat zijn nu al drieëndertig willekeurige DNA-matches van mensen met gedeeld DNA die we in de stamboom konden terugplaatsen door het terugvoeren tot onze gezamenlijke voorouders via een van de acht grootouders van Mag Vermeiren en Karlos Callens.

familie Vermeiren

familie Vermeiren

De stamboom is aanvankelijk grotendeels opgesteld aan de hand van akten online bijeengezocht samen met onze zoon Ward Callens.
Veel gemeentearchieven zijn de laatste jaren gedigitaliseerd en toegankelijk. Ook de archieven van kranten zijn gedigitaliseerd en met OCR soms ook doorzoekbaar. Verder zijn er de archieven van de "mormonen'. De 'Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen' heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van genealogisch onderzoek. 

familie Delorge Callens

Dit genealogisch onderzoek wordt voornamelijk verricht om religieuze redenen: de aldus opgespoorde voorouders kunnen postuum worden gedoopt.
Hun archieven bevatten de scans van volledige gemeentearchieven en zijn vrij toegankelijk.
Ook Geneanet, een vrijwilligers vereniging, is uitgegroeid tot een onmisbare bron aan informatie. 
Hetzelfde geldt voor 'Het Land van Waas', een genealogische vereniging uit het Waasland met een goede zoekmachine 'Zoro'.

familie De Vos

Uiteindelijk door het laten uitlezen van ons DNA kwamen we ook veel verloren buitenlandse takken uit de stamboom op het spoor. Het best hier voor bleek My Heritage. Dat we er mijn echte grootvader mee konden aanwijzen is daarvan ook een verdienste.
De diensten 23andMe en Ancestry toonden uitgeweken familieleden in oa Canada en de VS. De informatie bij deze diensten is verder zelden gratis.
Filae, een Franse dienst, bleek het minst waardevol.

onze familie Callens Vermeiren

Eens we zicht kregen op de ons onbekende familie en hun verleden, begon het verhaal zich als vanzelf te vervolledigen. Onbekende verwanten namen contact. Fragmenten van verhalen uit onze jeugd kregen plots inhoud. Op die manier komen er steeds nieuwe gegevens bij die in de 'verhalen' worden verwerkt of op de DNA-pagina ingevoerd.